Tramvay yapım sürecini en yeni bilgilerle, fotoğraflarla, olabilecek en ayrıntılı şekilde İzmirlinin Sesi’nde yayınlamaya çalıştım. Araya sınav senesi girdi, boş vakitlerimi kendime ayırınca haberler durdu; yaz geldi, devam dedim ama eski tempoya dönemedim.
İzmir’den, yurt genelinden, yurtdışından takipçilerimiz olduğunu biliyorum. Eskisi kadar olmasa da, düzenli ilerlemeye, yeni fikirlerimi hayata geçirmeye çalışacağım.
Son haftalarda salonlardaydık. CHP ilçe kongreleri süreci tamamlandı. Bu yoğun dönemi yerinde takip ettik.
Bu yazıda, başta belirttiğim gibi Karşıyaka’da 8. ayını dolduran tramvayı irdelemek istiyorum. Notlarımı bölümler halinde yayınlayacağım. Buyurun, 2008-2009 yıllarına dönerek başlayalım,
2009 yerel seçimler öncesi 5 güzergâha tramvay sistemi kurulması önerildi. Tabii o zaman yaşım küçüktü ama tramvay projelerinin birçok İzmirliyi etkilediğini düşünüyorum. Öncelikle bu hatları hatırlayalım:
- Alaybey – Karşıyaka İstasyon / Organize Sanayi ya da Doğal Yaşam Parkı
- Bornova Meydan – Salhane İzban
- Şirinyer İzban – Tınaztepe / Hasanağa
- Alsancak – Fahrettin Altay
- Narlıdere – Urla İYTE
O dönemde Cevat Durak ve Abdül Batur’un da nostaljik tramvay projeleri vardı.
Öncesinde tramvay ihalesi yapılan 2014 düşünülürse, 2009 da tramvayın göz önünde olduğu bir seçimmiş.
2009-2014 dönemi özellikle Büyükşehir Davası nedeniyle verimsiz geçti. Tramvay projeleri, kredi, itirazlar, güzergah derken bu döneme kaldı.
Saydığımız hatlar uzun süre gündemde tutuldu. Yapılmasın gibi bir tepki olduğunu da hatırlamıyorum. Aksine Eskişehir tramvayları övülür, metro göz ardı edilirdi.
Beklentiyi yüksek tutup, yapımda projeyi kısaltmak yanlış oluyor. Aynısı Narlıdere’de de yapıldı.
Metronun uzun süre İstihkam son durağa gideceği söylendi, sonrasında Kaymakamlık’a çekildi. Kaymakamlık’tan sonra yoğunluğun düştüğü o gün de biliniyordu. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor.
Konumuza dönersek Karşıyaka hattı Alaybey – Mavişehir arasında yapılmaya başlandı, 2 yılda bitti. 8 aydır da çalışıyor. Hayal inşaatların başlamasıyla gerçeğe döndü, ama hala hayallerdeki konuma erişmedi.
Durak yerleri de isimleri de yapım aşamasında birkaç kez değişti. Bostanlılılardan ‘Çarşı’ durağına bir tepki vardı. Ben de küçük ama önemli gördüğüm bir hususu eklemek isterim. Nikah Sarayı’nın adı tramvay açılmadan önce ‘Zübeyde Hanım Nikah Evi’ oldu. Belediye Başkanı Akpınar, bunu: ‘sarayımız yok’ diyerek, cumhuriyete, demokrasiye olan bir vurgu olarak açıklamıştı. 'Nikah Sarayı' durağının adı da ‘Nikah Evi’ olabilirdi. Karşıyaka taraftarlarının aynı durağın adının ‘Zübeyde Hanım Stadı’ olmasını istediğini de belirtmeden geçmeyelim.
İşletme sorunlarından biri: Durak güvenliği yeterli mi? Burada güvenlik personellerini kastettiğim sanılmasın. Özellikle Karşıyaka İskele’de kart basılmadan biniş yapıldığını duyuyorum. Duraklara çevre duvarı yapılması düşünülüyor mu? Başkalarından duyduğum bir diğer olay da başıma geldi. Yunuslar’da otobüsten indim, tramvay durağına geçtim, beklemeye başladım. Yanıma gelen güvenlik, kart basıp basmadığımı sordu, basmadığımı düşündüğünü söyledi. Bazıları ücretsiz binerken, başkaları zan altında kalıyor. Bunun çözümünü de ilgililer düşünmeli.
Karşıyaka sahilde yaya ve bisiklet yolu ayrı değil. Bunu açmayacağım, ayrı bir yazı olur :) Ama cevabını biliyoruz ki yıllar sonra kıyı tasarımıyla yıkılıp yeniden yapılacak.
Ve geldik can alıcı noktaya,
Raylı sistemleri her zaman destekliyoruz. Kışın oturur Karşıyaka otobüsleri ne yapılabilir, Bostanlı otobüsleri ne yapılabilir konuşurduk. Tramvay Mavişehir’de biteceğine göre Çiğli otobüslerinin bağlanacağı yer Mavişehir İskelesi olabilirdi. Ama tarihler açılışa yaklaştıkça bunun olmayacağını anladık.
Belediyede tabii ki bu işin uzmanları vardır.
En önemli mesele, bu projeden kaç insan yararlanıyor, kaç otobüs kaldırıldı, reklam edildiği kadar karbon salınımını azaltıyor mu, artıları neler? Hedeflenen neydi, ne kadarı gerçekleşti?
Ülkemizde uzun yazılar pek sevilmiyor. Bunları, sizin için de uygunsa diğer yazıda uzun uzadıya konuşalım.
Görüşlerinizi, yanlışım varsa düzeltmelerinizi bekliyorum. Beraber fikir yürütelim; İzmir için hep birlike çalışalım.